WORKSHOP EBRU/ PAPIERMARMEREN

U leert hier de basis van Ebru kunst en maakt diverse afdrukken waarna u dit mee naar huis kunt nemen.

Ebru is de kunst van het ‘Marmeren’. Marmeren is in het Turks ebru, dat wolk of bewolkt betekent, of abru (waterspiegel) . Het is waarschijnlijk afgeleid van het woord ebre uit een oude Centraal-Aziatische taal, dat stond voor “moiré, geaderd weefsel “, zoals dat gebruikt wordt voor de band of omslag van manuscripten en heilige boeken. Hoewel Ebru een eeuwenoude kunstvorm is, hebben maar weinig mensen er ooit van gehoord.

De Ebru techniek bestaat uit het spatten van (plakkaat) verf vermengd met een paar druppels ossengal op het oppervlak van een bad water waarin wat kitre (Arabische gom) is opgelost. De verf drijft op het water oppervlak en vormt druppels, die met pennetjes of stokjes, kwastjes of een kam vervormd kunnen worden. Op deze manier ontstaan de fraaiste patronen maar kan een geoefende Ebru kunstenaar ook allerlei motieven aanbrengen, zoals bloemvormen.

Voor het afdrukken wordt speciaal papier gebruikt. Door het papier zorgvuldig op het water te leggen en voorzichtig een beetje aan te drukken zodat het hele vel contact maakt met het oppervlak, wordt de op het water “drijvende” afbeelding overgedragen op het papier. Na ongeveer 10 seconden kan het papier uit de waterbak worden genomen en is de afbeelding overgebracht. Na deze éne afdruk is de vorm van de afbeelding op het water al gewijzigd: elke Ebru is dus een unieke afdruk.

Tijdens de drie uur durende cursus krijgt u eerst een uitleg over deze eeuwenoude kunstvorm. Daarna maakt u uw eigen Ebru-kunstwerk op A3 formaat
– Na uitleg wordt met een groepje van 3 wordt in een bak van 70×50 cm aantal technieken geoefend
– De cursus kost €35 inclusief thee, koffie en Turkse lekkernijen exclusief frisdrank
– -Met een groepje is het mogelijk om een andere dag in te plannen.
– https://www.youtube.com/watch?v=0Ozk5y4Dey0

NIEUWSBRIEF

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang handige nieuwtjes, acties en meer…
Wij sturen geen spam hoor 😉

    OOG VOOR DETAIL EN SMAAKVOL!